27 mar. 2013

Iarna mieilor

Săptămâna trecută mă plimbam alene prin centrul Bucureştiului, în drum spre MNAR, unde am asistat la o Conferinţă din cadrul expoziţiei Mitul naţional. Contribuţia artelor la definirea identităţii româneşti (1830 – 1930). Străzile copilăriei mele, cu clădiri interbelice părăsite (unele chiar demolate în ultimii ani), aşteptau primăvara iminentă.












Dar iată că prognozele meteo se mai şi adeveresc, iar furtunile de zăpadă care "au speriat vestul" (Europei) ne-au ajuns şi pe noi, cei din est (cu întârzierea de rigoare). "De obicei, ninsorile căzute în această perioadă, în care vin pe lume puii mioarelor, sunt blânde. Anul acesta, iarna târzie n-a ţinut cont de tradiţie şi şi-a arătat colţii. Drept dovadă, ultimele 24 de ore de viscol şi ninsori au condus la închiderea a zeci de drumuri naţionale şi judeţene, la deconectarea de la reţelele de înaltă tensiune a zeci de localităţi şi la blocarea între nămeţi a peste 50 de oameni" (evz.ro).







De când nu am mai văzut asemenea zăpezi la sfârşitul lui martie? Nu îmi mai amintesc. Ninsorile de acum par o răzbunare a iernii pe ultimele 2 luni de vreme blândă.






Nu voi încheia înainte să dezvălui nişte imagini "senzaţionale" ale Bucureştiului nocturn, mai precis de pe Calea Victoriei, surprinse în ziua Conferinţei de la MNAR. E vorba despre "expoziţia" pietrelor de pavaj dezgropate în curtea Muzeului (care probabil sunt de pe vremea lui Carol II)



şi despre uluitorul trotuar din preajma Casei Vernescu, care se termină în unghi ascuţit (adică trecătorul rămâne fără trotuar, dacă nu traversează pe cealaltă partea drumului)!



Niciun comentariu: